- där tankar ebbar ut i ord

fredag, december 30

Julen 05 – eller som den kallas i folkmun, den mest O-juliga julen någonsin

En ganska försenad betraktelse av julen, men jag kände att den inte kunde passera utan några nerskrivna ord.

Då var höstens höjdpunkt över. Det man räknar dagar till, med både skräck och förväntan, beroende på vilken ålder man har. Men är inte julen den mest överskattade högtiden av dem alla? JO. Allting ska vara bättre, trevligare, mysigare och så kopiöst juligt. Blir det egentligen någonsin som när man var barn?
Julgranen är aldrig lika stor och ståtlig och presenterna är aldrig lika många och stora. När jag var mindre tyckte jag att dagarna efter skolavslutningen och innan jul var som en evighet. Julafton själv var evigheternas evighet. – Den jävla kalle ville aldrig sluta.
Julen ska vara så perfekt. Vår familj firar inte med släkt (pga av avståndet till vår huvudstad), därav blir det 3 personer sittandes i soffan och allt blir så krystat. Egentligen är det en vanlig lördagskväll, man kan vara precis som man alltid är. Men nej, någonstans långt ner sitter det inrotat att på julafton ska det vara speciellt. Hur lätt är det då att hitta ett bekvämt samtalsämne? Allt och alla förändras på julafton.


Men visst är det så att julen är utformad efter den traditionella svensson-julen? Tänk efter. Småsaker som ska poängtera att man ska vara med en fet jävla släkt för att kunna fira jul på det svenska ”riktiga” sättet. Hur många skinkor finns på mindre än hela-släkten-ska-käka-den-size? Hur bra teve var det egentligen? Fram till klockan fyra var det väl hyfsat, därefter tar kalle över, men sen? Är det meningen att vi som inte dricker glögg och knäcker nötter, spelar spel och värmer oss vid brasan ska sitta och titta på law and order, på julafton? Var fanns alla julprogram, alla julavsnitt? – på juldagen, då svenssonfamiljen också kan titta.

Familjen Tham (jo, jag heter så) slog fast vid saken förra julen. Dissa svensson-julen och fram med tema-jular! Förra året var det nördjul. Detta år var det nobelfest. Visst, smoking, frack och balklänning. Men utan alla riktiga kungligheter och utan långa tal. Nästa år blir det brittisk jul, med fest på julafton och presentöppning på juldagen – det kan bli nervkittlande.

Hur hade andra det då? Jag har hört många, - ganska tråkigt, - skitdålig jul, men en del bra också. Exempel: En jag känner spenderade sin jul i sekt-bältet i Småland (frivilligt?). Han berättade att de gav en välsignelse/bön efter vart paket - snacka om lång presentutdelning.
En annan, som därmed blev helgens helgon, Omar, han var volontär och serverade mat åt hemlösa. En idé för näst, nästa jul kanske?